VAR Opsamling
Hvornår?
Tilskuer- oplevelsen
Videoer om VAR
Q&A
Ordbog
VAR meddelelser
 

 

Meddelelse: VAR burde have interveneret i FCK-SønderjyskE

I 3F Superliga-kampen mellem FCK og SønderjyskE mandag den 15. februar fløjtede dommer Sandi Putros for tre straffespark. Kendelserne er blevet heftigt debatteret på sociale medier, og der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor VAR ikke greb ind ved nogen af kendelserne.

Michael Johansen, formand i DBU’s dommerudvalg, forklarer:

VAR er til for at udrydde de åbenlyse og kampafgørende fejl. Er der elementer i en kendelse, der går i begge retninger, bør VAR som udgangspunkt støtte dommerens kendelse. VAR har i kampen mellem FCK og SønderjyskE handlet efter de retningslinjer om kun at gribe ind, hvis der er tale om en åbenlys fejlkendelse. Derfor ligger ansvaret for den manglende indgriben først og fremmest hos mig som ansvarlig for VAR-implementeringen i 3F Superligaen.

Ud fra vores nuværende erfaringsniveau med VAR kan jeg forstå beslutningen fra VAR om ikke at blande sig i de konkrete situationer. I bagklogskabens klare lys havde jeg dog gerne set, at VAR havde kaldt dommeren til skærmen ved alle tre straffesparkskendelser. Vi er nu den erfaring rigere og har lært af det i hele VAR-teamet.

De tre straffespark kan teoretisk forsvares med lovbogen i hånden, men fortolkningen af situationerne ligger under det niveau for forsætlighed, vi generelt dømmer med og for i Superligaen. Vi vurderer, at de tre straffesparkskendelser ikke burde være blevet dømt. Et straffespark er et dommermæssigt skøn, som aldrig er helt ens. Eftersom der her er flere elementer, der kan have snydt dommeren, burde VAR have besluttet at kalde dommeren til skærmen for et ekstra gennemsyn. Her kunne dommeren - nu med TV-billederne som bevis - vælge at fastholde eller omstøde sin beslutning.

Det er naturligvis beklageligt, at der er blevet dømt tre tvivlsomme straffespark i samme kamp. Alle topdommere har et ansvar og skal være store nok til at erkende, hvis der er sket fejl. Det har Sandi også gjort efter at have set situationerne igennem på TV.

Vi vil fortsat være transparente på dommerområdet og omkring VAR, da det er den bedste måde at gøre folk klogere på VAR. FCK-SønderjyskE-kampen vil ikke overskygge vores generelle billede af VAR-implementeringen. Starten har været godkendt, men med plads til forbedring  - og forårssæsonen er kommet fint fra start.

 

 

 

 

Introduktion til VAR

Fra sæsonen 2020/2021 bliver VAR implementeret som et redskab til dommerne i 3F Superligaen. Det blev besluttet af DBU og Divisionsforeningen i juni 2019.

For at kunne implementere VAR bedst muligt har DBU og Divisionsforeningen indsamlet erfaringer fra andre ligaer og derefter skræddersyet VAR til 3F Superligaen, så dommerne kan komme frem til flest korrekte kendelser med færrest mulige afbrydelser.

Formålet med VAR i 3F Superligaen er at højne dommerniveauet, udrydde kampafgørende fejl samt gøre dommerne fortrolige med et redskab, der også gør sig gældende på den internationale scene. Dermed kan de danske dommere følge den internationale udvikling, hvor VAR blandt andet er blevet implementeret i slutrunder og UEFA Champions League.